Frk. Anemone

"Frk. Anemone" hedder min blog, fordi netop de blå anemoner er nogle af de aller skønneste forårsbebudere.
Velkommen til min blomsterverden, hvor du gerne må lægge en hilsen eller kommentar.
Klik gerne ind på nogle af mine andre faner, hvor du kan følge mig på haverejse i England,
nærstudere nogle af mine plantegrupper eller følge mig i strikkens verden.

mandag den 31. marts 2014

... hvad laver han dog... Eller en historie om øjebæ
En gang for flere år siden kørte der en lille serie rundt om på bloggene, hvor man tog mod til sig og viste noget at det, der ikke var så fint og dejligt i ens have, noget som måske ligefrem var en skændsel i haven og som man behændigt undgik når der skulle tages billeder.


Mit øjenbæ var i høj grad den lange betonmur, som er over til naboen langs hele vores indgangsparti/
flisegangen fra indkørslen op langs hele huset.


Billedet er fra efteråret 2011

I 2012 fik vi lavet det hvide og gule bed og fik nappet den største bid af græsset. Der blev plantet mange forskellige ting, og vi er ikke i mål endnu, men det ser helt fint ud :)
I 2013 lavede vi det blå bed, som ligger i forlængelse af det gule bed, og det er vi heller ikke færdige med, men det bliver vi i år.

Altså så færdige som man nu kan, for der opstår jo hele tiden muligheden for at ændre, tilføje, slette osv.

Fra den ene vinkel

Fra den anden vinkel

Det blå bed bliver i år suppleret med flere roser af typen "Rhapsody in Blue"  (den første fik jeg sidste år af Lisbeth "Høneballe") og "Burgundy Ice". Desuden kommer der flere blå stauder til.


Henne ved dammen er vi godt i gang med at forskønne betonmuren

I det hele taget er der kommet fokus på planter og blomster i stedet for den grimme betonmur, selvom den ikke er skjult.


... hvor vil jeg egentlig hen med denne historie?

Jo, ovenfor muren er plantet et antal cypresser, som efterhånden er blevet ganske store (og grimme). Det lever vi med - da det er naboens planter.


MEN vi kan se at muren er begyndt at skråne en smule, og det er faktisk blevet værre fra sidste år.

Vi har en teori om at det er cypressernes rødder der presser udad og langsomt skubber til muren.

Så nu er vi med tilladelse fra naboen gået i gang med at fjerne disse træer, og så håber vi at murens fald hermed er standset.

Hegnet skal herefter renses for alger og så har jeg fået lov at plante lige hvad jeg vil til at forskønne hegnet.

Det er jo en oplagt chance for at få købt flere klatreroser og clematis - ih, hvor jeg synes at det er et godt bytte for de grimme cypresser, som efter min mening stadig hører hjemme på kirkegården.

Nedenfor ses hegnet der hvor der indtil i går stod en af de store cypresser.

Efterfølgende billeder er bare for at vise hvordan man kan gøre, hvis man skal have en kæmpestor og tung trærod ned fra muren uden at beskadige alle de små vækster nede i bedet.


Der hvor hullet er i hegnet, skal der retableres en gittersektion,
som vi midtertidigt måtte demontere. Det er her jeg vil plante klatreroser
og clematis, som gerne må brede sig til siderne på hegnet også.


Nej, det er ikke en rutchebane for voksne...
men en slidske som træet kurede ned ad - jeg trak og Malcolm skubbede.

Og så lå den der...  Og der er 3 cypresser mere at gå i gang med.
Godt at jeg har en stærk mand, der kan grave og knokle.
Dette kunne jeg slet ikke selv have håndteret.

Til at pynte på hegnet har jeg allerede købt en "Constance Spry" rose og bestilt en "The Generous Gardner". Den tredje rose har jeg ikke valgt endnu, ligesom jeg også nærstuderer forskellige clematis forslag. Der er jo nok at tage af. Jeg tænker at der skal være nogle gruppe 3 clematis, som kan tage over når roserne er afblomstret - for sådan en som den skønne Constance Spry blomstrer jo kun 1 gang og remonterer desværre ikke. Men rigtigt planlagt kan man godt have et blomstrende hegn i mange måneder.

Du kan læse hele den gamle historie om øjenbæ her.


28 kommentarer:

 1. Orv, hvor I knokler, det er sandelig lidt af et projekt. Men hvor bliver det godt både med de nye bede og nu også med cypressernes endeligt. Ingen tvivl om at en blomstrende væg vil skabe glæde henover sommeren. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Malcolm knokler - jeg hjælper kun til og støber ideerne. Og så den hårde tørn med at vælge roser og clematis ud - uha, det tager tid og kræfter :)

   Slet
 2. Jeg husker tydeligt øjebæ-runden og også din betonmur som nu forskønnes mere og mere af smukke bede og klatrende vækster.
  Det er heldigt at muren begyndte at give sig så I kan få cypresserne væk til fordel for noget væsentlig kønnere.
  Det er en smart anordning med slidsken og så er det nu godt at have en stærk og handy mand selvom jeg også tror at du kan tage fra:o)

  SvarSlet
  Svar
  1. .... det bliver helt sikker godt, og hvilken glæde at kunne bestille planter hjem til et særligt formål. Tak for din søde kommentar :)

   Slet
 3. Det bliver så godt Ulla, ingen tvivl om det. Cypresser kan nu godt være pæne, jeg har jo flere :) men på det sted, var det bestemt ikke kønt. Så det var godt, at muren var ved at falde, nu kan du forskønne den. Jeg har også købt Constance Spry sidste år, men ikke set den i blomst endnu. Held og lykke med valget af clematis. De er billige i Billigblomst i denne uge, måske skal I kigge derud.
  God arbejdslyst
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nu er endnu et træ taget ned, det giver et helt andet indtryk og faktisk også mere lys. Cypresser kan godt være pæne, ja - men ikke sådan på række og i den størrelse. Clematis har jeg tænkt mig at købe i Tyskland efter Aagesens link. I daglighandlen kan man som regel kun få alle de mest kendte, synes jeg.

   Slet
 4. jeg må indrømme jeg godt kan lide cypresse ind imellem, jeg har købt to som er ved at blive formklippet i spiral mønster :) men sådan er vi jo så forskellige, og en mur der skrider er i alle tilfælde ikke dejligt..
  Spændende med alle de nye planer og planter, det bliver godt er jeg sikker på.
  KH
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marianne, det er straks en anden sag med formklipning af cypresser, det kan jo se meget dekorativt ud. Vi glæder os nu til at få sat lidt farve og forandring på hegnet i stedet for og jeg nyder at der er "behov" for at købe planter, sådan helt legalt ::))

   Slet
 5. Det pyntede vel nok. Nej cypresser der bliver så høje hører ikke hjemme i små haver! Vores »bagbo« har dem også i hobetal. Heldigvis er en nyindflyttet nabo i gang med at cutte dem lidt ned, for de skygger også fælt. Men der er mange - så der går nok år før de alle er klippet ned.
  Det pynter også gevaldig på muren med fine roser og andet godt! Smart anordning med den slidske!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Malcolm er bare god - både til at arbejde og til at finde på :)

   Slet
 6. Det er da dejligt at et trist element i haven, kan give lejlighed til at du kan få plads til at plante en masse nye dejlige blomstrende skønsager i og omkring din frodige have :) Det ville være skønt om flere naboer arbejdede sammen om at tilplante hegn og skel - hvor ville der kunne blive meget smukt at se på!

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har simpelthen det bedste naboskab med disse naboer. De giver os meget råderum og synes selv de har nok i egen del af haven på den anden side af hegnet. Nu er de også ældre mennesker, men alligevel. Vi er heldige.

   Slet
 7. Hvor er det fint, at naboen er positiv over for jeres ideer; men han kan jo sagtens, når I også tager slæbet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er vi nødt til - naboerne er ældre mennesker, men vældigt søde.

   Slet
 8. Hej Ulla.Dejligt med en handymand til det tunge arbejde................og godt at i fik lov at fjerne de store thuja.
  Det bliver spændende at se hvad du finder på at sætte op af muren.Vi har jo købt Constance Spry.
  Ja!! vi keder os aldrig...........altid nye projekter.
  God dag knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det har du ret i. Men kedsomhed er nu heller ikke rart :)

   Slet
 9. Kære Ulla og Malcolm.

  Ih, hvor I knokler. Men hvor bliver det godt:o) Det er noget af en udfordring, at arbejde i de højder. Det bliver fantastisk når I får lavet en lang slyngelblomstrende væg. Der er virkelig kæmpestore muligheder der. Og I ender med at prise jer lykkelige for det der engang var din øjenbæ.
  Mon ikke din handyman sagtens kunne spænde en masse wires ind i væggen, så alle slynglerne kunne spændes lodret ud? WOW jeg ser det for mig. Og der er jo slyngler nok, der frister.....uha uha man ser også lige en wisteria mur for sig:o) Men en rosenvæg garneret med clematis ville også være pragtfuldt.

  Apropos clematis.............jeg sendte jer en meget kærlig tanke idag. Den hjemmeavlede clematis I var så søde at forære mig til Åben Have, står nu med de fineste grønne blade og er blevet hæftet til rosenstativet idag. Man bliver ekstra glad for en plante, som man har fået foræret af nogle søde mennesker. I mit univers vil planten altid hedde "Ulla og Malcolms clematis". Nabo til jer (es), står en anden foræring fra et sødt havemenneske, og den hedder "Lisbeth Countryliv`s clematis"

  Jeg er virkelig spændt på at se, hvad I får ud af den mur. Det kan blive eventyrligt flot.

  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, hvor er du sød - jeg er glad for at vores lille Propertius aflægger nu ser ud til at trives og være glad for at bo på landet i Flade. Jeg kommer og ser til den til sommer... Ja, det er en særlig glæde at få en plante fra en haveven - jeg har selv været heldig nogle gange, og man skatter disse planter særligt højt.

   God ide med wire, jeg har jo fulgt med i CD's tip om at spænde roserne ned og det er da oplagt at prøve det efter her.
   Knus retur

   Slet
  2. Når min anden engelske helt (Malcolm er naturligvis den ene:o) MONTY DON planter slyngroser op af f.eks husmur eller halvmur, skruer han wires vandret ud over hele fladen, og tvinger rosernes grene i vandret position lige fra starten af. Resultatet bliver fuldstændig fantastisk.

   Flere knus retur

   Slet
  3. Ja, det lyder som en fantastisk ide.

   Slet
 10. PS: Mente "vandret" ud!! Blame it on too much gardening:o)

  Knus Gardenbrain

  SvarSlet
 11. Hvor fint, at naboen er med på Jeres ideer - det er selvfølgelig også Jer der gør alt arbejdet. Det bliver flot med klatreroser og clematis.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi tror det - under alle omstændigheder er det dejligt med forandring, og jeg tager mig selv i at tænke at de manglende træer giver øjet ro, sådan er det i hvert fald lige nu.

   Slet
 12. Kære Ulla,
  Ganske vist er betonmure og andre genvordigheder i haven ikke meget ved, men når man pynter dem så smukt som I, er det jo en ren lyst :-)
  Desuden er thuja, taks og andre stedsegrønne da ikke kirkegårdsplanter! Man kan lave så meget smukt med dem...
  Men ja, jeg giver dig ret. Nogen gange er det bedst at fælde - for tænk sig hvad man kunne plante i stedet!
  God fornøjelse med jeres planterier, jeg glæder mig til at følge med.
  Kh Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved at dygtige formklippere kan få thuja, taks og cypresser til at ligne en million, men det var ikke lige missionen her hvor de var plantet. Tak - du kan tro, der kommer billeder.

   Slet
 13. Jeg holder meget af stedsegrønne planter, tror det er thuja ´smagrad´ en af mine yndlinge i har fældet ;-) Når det er skrevet, så synes jeg, det er rigtig godt i endelig kunne komme af med dem, når i ikke bryder jer om dem :-)
  Det er helt fantastisk, at i nu har frie hænder til at plante den grimme mur og plankeværket til med skønne blomster som roser og clmatis. Det bliver da helt fantastisk om nogle år, når træ og cement forsvinder bag et stort blomsterflor :-)
  Rigtig god arbejdslyst :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Uh, Vivi, du gør mig næsten helt ked af det - de passer bare ikke længere ind, er for store, og jeg bryder mig ikke om at de står sådan på en række. Vi glæder os meget til nogle flere blomster og der kommer selvfølgelig billeder af det undervejs.

   Slet
  2. Du skal ikke blive ked af det, du skal være glad :-) Jeg ville heller ikke være så vild med at have dem række, men tror de ville være gode i grupper.
   Jeg glæder mig til at følge forandringen ovre ved jeres mur, er sikker på det bliver så godt :-) God weenend til jer :-)

   Slet