Frk. Anemone

"Frk. Anemone" hedder min blog, fordi netop de blå anemoner er nogle af de aller skønneste forårsbebudere.
Velkommen til min blomsterverden, hvor du gerne må lægge en hilsen eller kommentar.
Klik gerne ind på nogle af mine andre faner, hvor du kan følge mig på haverejse i England,
nærstudere nogle af mine plantegrupper eller følge mig i strikkens verden.

Mine clematisClematis er fantastiske planter! De kan puttes ind alle vegne og forsøder have-tilværelsen med deres dejlige blomster fra tidligt forår til sent efterår, hvis man er lidt god ved dem.

Man deler clematis op i 3 grupper.


Gruppe 1 er de tidlige, som blomstrer i april-maj. De skal ikke beskæres. Kan dog klippes lidt, hvis de er blevet meget store.

Jeg ønsker mig flere i denne gruppe, men foreløbig kan jeg vise billede at dette pragteksemplar,
Propertius:Den har også yderst smukke frøstande:


Flere billeder (2014):


Den skønne clematis alpina Frances Rivis er også en gruppe 1 og vokser op i vores søjlekirsebærtræ. Det ser forrygende ud når blomsterne hænger nedad, somme tider sammen med de lyserøde kirsebærblomster, og sommetider lidt forskudt tidsmæssigt.


...  også med meget smukke frøstande:
Montana Rubens:
Early Sensation:

Som navnet antyder også en tidlig clematis. Denne er dog ikke vinterhårdfør, men må overvintre frostfrit - lidt af en udfordring hos os, der ingen udestue har, men foreløbig prøver vi i et værelse med næsten ingen varme på.

UPDATE 2015:   Det gik desværre ikke med overvintringen af Early Sensation, så nu er der kun minderne og billederne tilbage.... Jan Lindmark: 
Også en ny clematis fra 2012...

Jan Lindmark
Plantet 2012
Flere billeder af Jan Lindmark, april 2014:

Montana "Mayleen":

Købt forår 2013 og første blomster i maj 2014:Lady Northcliff:

Købt april 2014

Clematis gruppe 2: Disse blomstrer i maj-juni og skal heller ikke beskæres før efter blomstring, og da kun meget moderat eller slet ikke. De remonterer lidt i sensommeren.

Silver Moon:
(i selskab med Ernest Markham)Gladys Picard:Guernsey Cream:Piilu:

... i selskab med rosen Ilse Krohn Superior


The President:Dr. Ruppel:Multi Blue:

En skøn clematis som blomstrer dobbelt i første blomstring og derefter remonterer med en enkelt blomst.Mme. Le Coultre:Foto mangler...Etoille Violette:

Plantet i 2014

 Guldclematis Tangutica:

Mrs. Cholmoldeney:

Købt forår 2015 og plantet i drivhusArabella:

Købt maj 2015 og plantet bag drivhus
Gruppe 3 
Disse clematis blomstrer sidst, fra midt i juli og resten af sommer og efterår. De rammes sjældent af den frygtede visnesyge. De skal beskæres ned til ca. 20 cm over jorden hvert år i det tidlige forår (februar-marts) og det er jo helt utroligt at de kan give sådant et blomster flor og vækst på bare få måneder.


Rouge Cardinal:
Desværre gik vores pragteksemplar til under den hårde frost i 2011, så I må indtil videre nøjes med disse billeder af en enkelt blomst i den nye plante, som vi erstattede den med slutningen af 2011.
Rouge Cardinal står i øvrigt sammen med klatrerosen "Rosenresli" hvilket er et ret godt match.

Update fra 2015: 
Ernest Markham:Honora:Warszawska Nike:
Emilia Plater:
En helt fantastisk clematis, i støvblå-lilla farve, som klatrer højt til vejr hvert år. Den står ved siden af vores rose Westerland, som er i orange-gyldne farver, og det giver et flot modspil.


Clematis viticella Madame Julia Correvon: Pink Fantasy:Comtesse du Bouchaud:

Denne Viticella type vokser i en stor rhododendron på terrassen. Når rhodo'en er afblomstret begynder "komtessen" at danne knopper og sidenhen et større og større blomsterflor for hvert år. Det er ret magisk.Billeder fra 2014:Hagley Hybrid:


I efteråret 2012 kom der nye sorter af clematis i handlen (skaffet hjem af Claus Dalby fra Holland til Bilka).

Vi faldt bl.a. for disse skønheder:


Queen Mother:

                                      

Fascination:


Er helt pjattet med de små klokkeformede blomster.

Fond Memories:Jackmanii Superba:

Plantet i 2014 på terrassen:Princess Diana:

Plantet i 2014 på pæl ved terrassen:


Prince Charles:

Plantet 2014 sammen med rosen Penny LanePolish Spirit:

Købt forår 2014 og plantet på hegn


Når jeg indledningsvist skrev at clematis kræver at man er god ved dem, så handler det om vanding og gødning. De skal bare have godt og grundigt af begge dele...

16 kommentarer:

 1. Oj, vad många fina klematis du har. Jag blir alldeles lycklig när jag ser dem! Flera av de sorter du visar har jag planterat i min kelmatistunnel och på ett par andra ställen i vår trädgård. Jag hoppas att de blir lika fina som dina. Det gäller visst bara att vara snäll mot dem. Vatten och gödning var det! Vad ger du för gödning?
  //Ulrika

  SvarSlet
 2. Nydelige klematis du viser her!

  SvarSlet
 3. Hvor bliver jeg i ekstra godt humør når jeg ser din skønne samling clematis! Dine nyeste klokkeformede er også bedårende.
  Din dejlige lyslilla uden navn, kunne være Margaret Hunt. Og enig i det må være Ville de Lyon du har.
  Glæder mig til at se dine nyeste blomstre til sommer :-)
  Kh Rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Rose, tak for din kommentar :) Jeg har slet ikke tænkt på Margaret Hunt om den lyslilla, vil lige se ekstra godt efter ved blomstring i år - jeg synes måske at Margaret Hunt er lidt mere lyserød end min ?

   Slet
 4. Sikke dejlige billeder af dine clematis. :) Tænker tit på at lave en blog, har læst dit inlæg om emnet. Men tiden, suk tiden.;) Lige nu er det ingen problem, men bare vendt til om 2 uger. :0
  Mange forhåbentlige snart forårshilsner fra
  Marianne.

  SvarSlet
  Svar

  1. Dejligt at læse om dine smukke clematis,Den røde på din terrasse ligner meget en Rouge Cardinal.
   Venlig hilsen Birthe

   Slet
 5. Sikke vidunderlige klematis du har. Dejlige billeder.

  SvarSlet
 6. Hej Ulla.
  Jeg stødte lige på dit indlæg, da jeg lige har købt mig 3 nye klematis til samlingen: Clematis Montana Grandiflora, Clematis Rapsody og Clematis Rouge Cardinal.
  Sikke utroligt mange I har. I har vist i det hele taget mange af alt muligt. Jeg tror I har en fantastisk have. Helle/Blomsterhatten og jeg vil på haverejse i det Jyske her hen over sommeren. Har du lyst til at få besøg en dag? Send mig gerne en mail på: malene@spectromania.dk
  Hils Malcolm.
  Knus Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene - I skal da være så velkomne, det ville være hyggeligt. Jeg skriver en mail til dig i løbet af nogle dage, der er lidt travlt lige nu.

   Slet
 7. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 8. Hej Ulla
  Her vinder du vist, jeg tror, du har flere clematis end mig :) Jeg glæder mig til Propertius, som jeg har fået af jer kommer godt i gang, den er noget pjevset endnu.
  Guernsey cream kom lige på min ønskeliste.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth - Du kan godt glæde dig til Propertius, men de skal lige have et par år på bagen, de kære Clematis - før de præsterer.
   Guernsey Cream er lidt svær, jeg har haft to...

   Slet
 9. Hej,
  Jeg er ny ejer af roser og klematis og meget usikker på hvordan og hvor tæt jeg planter dem sammen.
  Jeg har købt en Clematis Hagley Hybrid og en klatrerose Constance Spry - som jeg gerne vil have til at vokse ind i hinanden. Hvor tæt må de plantes og skal de være ved siden af hinanden eller foran???
  Hilsen Jytte
  Er der nogen der vil være sød at fortælle mig hvad jeg gør inden frosten kommer!

  SvarSlet
 10. Tack för detta otroligt intressanta och pedagogiska förklarandet av dessa förvirrande klematis grupper. Imorgon ska jag gå ut och klippa ner mina Hagley hybrid och Comtesse du Bouchaud. Konstigt nog har min comtess blommat iallafall även om jag inte klipp ner den men i år kanske den kommer högre upp! Allt gott Mari

  SvarSlet
 11. Hej Ulla.
  Mon du vil give mig et godt råd?
  Vi skal plante klematis op ad vores nye hønsegård som står relativt skyggefuldt mod vest. Blomsterne skal være hvide. Jeg har set på dine klematis, og jeg er forelsket i Gurnsey Cream, men jeg vil have en frodig, rigtblomstrende klematis. Er den så det rigtige valg? Eller er der en anden hvidblomstret du vil anbefale?
  Kh Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana, jeg ville nok lige læse lidt om Guernsey Cream på en af clematissiderne på nettet - er ikke sikker på at den er frodig og stabil nok, i hvert fald er den lidt sart her.
   Jeg har også Gladys Picard, som jeg synes klarer skærene bedre.
   Men der er mange fine hvide clematis - Huldine kunne også være et emne.

   Slet

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.