Frk. Anemone

"Frk. Anemone" hedder min blog, fordi netop de blå anemoner er nogle af de aller skønneste forårsbebudere.
Velkommen til min blomsterverden, hvor du gerne må lægge en hilsen eller kommentar.
Klik gerne ind på nogle af mine andre faner, hvor du kan følge mig på haverejse i England,
nærstudere nogle af mine plantegrupper eller følge mig i strikkens verden.

fredag den 9. marts 2018

Haven før og nu - Vestsiden


Vi fortsætter med at se på gamle billeder fra haven til sammenligning med hvordan haven ser ud nu og har her bevæget os om på vestsiden af huset.

Her har vi det største haveareal i haven.

Det første billede er fra 2002:
Vi havde hegn omkring terrassen de første år for at få lidt læ og privatliv - noget der ikke er fra starten, når man bygger hus og anlægger have.
Nogle af de nuværende bede blev dog grundlagt allerede dengang og man ser også kirsebærlaurbærbusken midt i billedet.Her er vi i 2011:

I baggrunden ses det gamle havehegn, det halvstore gamle grantræ og det gamle rosenbed, som dengang i 2011 var med Ingrid Bergmann roser og Pernille Poulsen roser omkranset af lavendel, som ikke var blevet til en tæt kant endnu.Kirsebærlaurbæren var allede i 2009 godt i vækst, den er jo sidenhen blevet opstammet. Den store clematis Montana har vi endnu, den holder vi lidt i ave.
Her er et mere nutidigt billede fra denne del af haven  (ja, altså bortset fra at nu er græsset væk.)I 2017 tog vi beslutning om at fjerne al græsset fra haven.
Det var jo nærmest endt i en græssti alligevel, og vi var trætte af at holde kanter, holde græsset fri for mælkebøtter og andet utøj, og trængte vel bare til forandring.
Vi sluttede havesæsonen 2017 således:

Forrest den ene side af vores nye store pergola og så ses hvordan vi har kørt stabilgrus på.
I bedet til højre (det tidligere rosenbed) er der nu en stor Pieris busk, en japansk løn og et par roser og så er der plantet nye stauder.

I baggrunden ses den nu meget store, men opstammede kirsebærlaurbær. Vi er faktisk glade for den.

I foråret 2018 skal vi gøre stien færdig med slotsgrus og en lille chaussesten til at kante med. I skrivende stund er slotsgruset kørt på og stampet én gang.
Tilbage igen...

På den store terrasse ved huset plantede vi fra starten af en rhododendron Williamsianum Gartendirector Glocker.


Den stod flot i mange år, men efter en meget snefyldt vinter fik den en hel lavine ned over sig og blev ret beskadiget, så vi måtte klippe den ned.
Den kom sig, men et par år senere var der lavineskade igen, og så besluttede vi at den måtte flyttes ud i rhododendronbedet.

Læs om det her, hvis du har lyst.

I stedet plantede vi en clematis Jackmanii Superp (gruppe 3, som klippes ned om vinteren) og to pæoner, som jo også er væk om vinteren.
Det fungerer bedre.I sidste afsnit af havehistorien skal vi høre om dammen og hækken ud mod vejen.


27 kommentarer:

 1. Så er du rigtigt kommet i arkivet, sjovt at se haven fra den første tid, længe før vi kendte hinanden. Vi bliver klogere med årene, og haven får mere og mere karakter efterhånden som interessen vokser, det er godt.
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er jo faktisk længe siden og vi har endda kendt hinanden i en del år efterhånden. Jeg nød da at se efter billeder. Knus

   Slet
 2. Så smuk en udvikling:-)
  Du må gerne komme hjem og prøve i min have:-)
  Rigtig god weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nja... jeg har vist rigeligt her på matriklen.

   Slet
 3. Hej Ulla

  Sikken en udvikling, dramatisk næsten:)
  Spændende at i har fjernet de sidste rester af græs, i vil også kunne undgå at det kommer soim ukrudt - især på sigt.

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Det med at undgå ukrudt tiltaler mig jo i særdeleshed og vi så ingen grund til at blive ved med at holde græsset når det egentlig ikke var pænt og kanterne aldrig var helt pæne, fordi man faktisk skal efter det ret jævnligt. Er spændt på hvordan udviklingen af luft-ukrudtet vil være.

   Slet
 4. Hej Ulla. Hvor har det altså forandret sig :-)
  Det bliver sikkert flot og frodigt uden græs. Jeg har i hvert fald aldrig savnet det i vores have. Græs kræver mange arbejdstimer.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at høre lidt om dine erfaringer - jeg havde faktisk ikke fanget at I ikke har græs i jeres have.

   Slet
 5. Spännande utveckling :) Det händer mycket med oss, olika faser och behov i livet. Att gräva bort gräset låter fantastiskt bra - men jag är ingen vän av att sköta gräsmattor. Tänk att kunna kika tillbaka om sisådär 10 år igen. Snyggt blev det fram till dags dato.

  Ha en fin helg! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Der sker faktisk meget på 10 år - spændende at se fremad også, vi glæder os i hvert fald.

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Vilken förändring, alltid trevligt att se på bild.Skall bli spännande att se fortsättningen. Så fina klematis.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en ret stor forandring - vi glæder os til at se den nye del af haven vokse til.

   Slet
 7. Så fin forandring. Vi må riktignok være litt tålmodige vi som holder på i hagen. Alltid gøy å se før og etter bilder :) Lørdagshilsen fra Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det bliver spændende at se hvordan pergolaen vokser til med de nye klatreroser og stauderne - jeg skal nok holde jer opdateret :)

   Slet
 8. Det er så sjovt at se udviklingen i en have. Tak fordi du vil dele! Det er også opmuntrende fordi det jo faktisk går vældig hurtigt at skabe en godt tilvokset have. Og den slags opmuntring trænger jeg lidt for tiden hvor vi skal forfra igen :-)
  Kh Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er faktisk lidt vildt som vores have har udviklet sig, men vi har også lagt mange kræfter i det og er glade for de forandringer vi har foretaget undervejs. Men lidt vildt at se de mange år tilbage - det bliver spændende for jer med ny have.

   Slet
 9. Hei. For en utvikling. Alltid moro å se før og etter. Vi har ikke gress i våres hage. Har ikke savnet det heller. God helg til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er lidt spændt på hvordan det bliver, om jeg kommer til at savne det grønne look, som græsset jo gav.

   Slet
 10. Igen et område af din have hvor der er sket en masse. Græsset har fået trange kår i de danske haver.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må man sige, der er sket en del. Ja, det kan godt være at flere og flere "lægger om" - jeg har nu heller aldrig været enige med dem, der siger at de bare vil have en nem have og så har en masse græs...

   Slet
 11. Hej Ulla.
  Sikke en udvikling, også siden Helle og jeg var på besøg.
  Det er virkelig et sjovt indlæg du har fået lavet. Det er sjovt at følge udviklingen på den måde, billede for billede. Det får jeg lyst til også at vise.
  Det bliver skide godt med de fine nye stier, og pergolaen er bare så fin og god robust. Jeg er spændt på om I bliver glade for slotsgruset. Jeg havde det i min gamle have, før jeg blev skilt fra de store pigers far, og jeg syntes ikke man kunne feje op efter sig, når jeg havde svinet med jorden. Men I sparer jer selv for et kolosalt arbejde. Havde I gjort som mig, var I jo aldrig blevet færdige, når det er ved siden af jobs, der skal passes. Og pænt, det er slotsgrus jo i hvert fald. Jeg synes også haven får mere karakter, når er er rigtige stier. Når der ikke længere er noget græs, frigør I mange timer hen over et haveår. Men der skal måske noget mere stedsegrønt ind i bedene, så det ikke bliver for gråt her om vinteren. Selv har jeg desværre måttet grave syge buksbom op i massevis, så i år har det ikke været meget andet end gråt.
  Fortsat rigtig god arbejdslyst.
  Knus og kram
  Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hejsa - tak for din søde kommentar. Jeg er også spændt på hvordan vi kommer til at trives med slotsgruset. Men da jeg sidste år var på besøg hos Livsnyderhaven, var jeg totalt solgt - jeg syntes det var det eneste rigtige for os. Men en ny verden venter, og jeg skal selvfølgelig bære mig lidt anderledes ad nu og ikke "spilde" jord ud på stien osv. Dine stenstier er så fine, men du har ret - det ville vi nok aldrig være blevet færdige med.
   Ærgerligt med dine syge buksbom, det er da træls. Skal du så have nye plantet eller finder du på noget andet? Nu må vi se med det stedsegrønne om vinteren, der er faktisk ikke så meget plads i bedene - men rådgivning modtages gerne når du kommer på besøg.
   Knus

   Slet
  2. Hej Ulla.
   Råd og idéer gives gerne, med rund hånd, når der endelig er nogen der spørger:-)
   Jeg tænker jeg bliver nødt til, at finde på en erstatning for buksbom til min have, men jeg aner ikke hvad jeg gør endnu, så det finder jeg nok ud af løbende.
   Det kan være en god idé, at have en presenning eller et stort stykke plastik, til at ligge på stien, når du planter om og deler stauder i hvert fald.
   Knus og kram
   Malene

   Slet
 12. Det bliver spændende med den nye sti.
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt sikkert - vi glæder os til at arbejde videre med projektet.

   Slet
 13. Jeg elsker at se før og nu billeder - pragtfuldt

  SvarSlet
 14. I'm interesting articles and this is my first first reading a very interesting, It's fits with the post.
  Read more | Register Now | 24h/days

  SvarSlet