Frk. Anemone

"Frk. Anemone" hedder min blog, fordi netop de blå anemoner er nogle af de aller skønneste forårsbebudere.
Velkommen til min blomsterverden, hvor du gerne må lægge en hilsen eller kommentar.
Klik gerne ind på nogle af mine andre faner, hvor du kan følge mig på haverejse i England,
nærstudere nogle af mine plantegrupper eller følge mig i strikkens verden.

mandag den 8. oktober 2012

Rosenhæk

 
I lørdags drog vi til Rosenposten i Harlev for at hente vores forudbestilte roser.

En forudbestilling, som først kom i stand efter at vi havde gennemgået alverdens spekulationer om hvilken rose, der fremover skal danne hæk i stedet for den spireahæk, der allerede er fjernet.

Men nu er det blevet plantetid, hvilken herlig dag.
Plantevejr bestemt også - jorden er godt fugtig efter ugers jævnlig regn og temperaturen er tilpas til at plante i.Dette syn møder én hos Rosenposten:


Fik ikke spurgt til navnet på denne rose, men den var også fin.


Her er 24 roser....  Ja, de ser jo ikke ud af meget, og gavekortet dækkede bestemt heller ikke alle, men var nu rigtigt dejligt som tilskud.


Roserne er plantet efter alle kunstens regler, der blev gravet en dyb, bred rende og den opgravede lerjord blev blandet med Rosenpostens kogødningsjord. I plantehullet blev endvidere iblandet fjer - det anbefaler en anden stor "rosenmand" Ernst Jensen nemlig. Det giver næring til de gode mikroorganismer i jorden.

Lige netop denne del af projektet var faktisk det morsomste - FORDI først så spørger man i en fællesmail til alle sine kolleger om nogen har et par gamle hovedpuder med fjer, som de vil af med??? Det afstedkommer mange undrende spørgsmål og hovedrysten når man fortæller at fjerene skal i plantehuller...   Dernæst FORDI det blæste rigtigt meget i går eftermiddags, da vi altså skulle plante og det endte med at der var fjer overalt. Flest nede i plantehullerne, men sandelig også lidt rundt omkring og henne ad vejen. Flere naboer kom forbi undervejs og spurgte om der havde været et fugledrab her... Nja... lige knap.
 
Se lige det flotte rodnet, de får en superstart!
(ja, det er mig i gule regnbukser og gammelt havetøj...)
 


Her er hele rækken
20 stk. ALNWICK ROSE

Det ser ud som om de står helt skævt, men
fotoet snyder - de er faktisk plantet efter en snor
(elastik...)

Så mangler vi kun hegnet, det kommer først op til foråret, men stolperne er støbt, så vi må lige leve med dette så længe.

VELKOMMEN TIL :)

Til næste sommer vil der forhåbentlig komme mange flere billeder af denne slags, det glæder vi os begge meget til.


De sidste 4 roser er to til det nye gule bed: The Pilgrim og Ghislaine de Feligonde samt 2 bunddækkeroser The Marsh til et andet sted i indkørslen.

36 kommentarer:

 1. Ihhhhh, altså, Ulla. Hjertelig tillykke med de nye beboere. (også microorganismerne). Det er en proces, jeg har fulgt med i og nu kan i sætte punktum (eller et vinter-komma) så langt.

  Det bliver skønt at se til sommer!

  Ja, hvor blæser det altid, når man planter roser?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Marianne - ja, vi er glade og lidt trætte og dejligt med et foreløbigt punktum for projektet. Eller semi-kolon, er det nok rettere, for der skal jo males hegn og plantes katteurt mellem roser og hegn til foråret.

   Hos os blæser det ofte, fordi vi bor ret højt.

   Slet
 2. Hej Ulla.ja! jeg vil også ønske tillykke med den nye rosenhæk.Det bliver fantastisk til sommer når roserne springer ud.Det har da været et stort stykke arbejde,men det er bestemt det værd.Sjovt med de fjer.
  Rigtig god aften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Et pænt stort projekt, men tingene skal jo laves ordentligt, når de skal holde i mange år. Men hvor jeg glæder mig til at se floret til sommer. Og jeg ved jo fra i år, at der kommer flor allerede første år, det beviste testrosen jo så fint.

   Slet
 3. Forventningens glæde, om 3-4 år når hækken er rigtigt godet til bliver det helt forførende er jeg sikker på. Mon ikke det bringer mange mennesker forbi på en aftentur i sæsonen, ved at jeg selv gerne går en lille omvej med hunden for at nyde en smuk forhave.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Henrik, det er ret sjovt med kontakten med naboer og forbipasserende - den stiger i takt med at hækken kommer ned og mange har ytret sig positivt om en rosenhæk. Jeg er så glad for at vi har taget mod til os og er kommet ud over den almindelige hæktype.

   Slet
 4. Det blir helt sikker kjempefint når de blomstrer til neste sommer!

  SvarSlet
 5. Hej Ulla. Et STORT tillykke med jeres nye rosenhæk, der bliver bare så flot (er det faktisk allerede). Det var sjovt at læse om planteprocessen med alle fjerene. Jeg kan faktisk godt forstå lidt, at folk har undret sig HIHI. Jeg glæder mig meget til at se billeder til næste år, når den er vokset og kommet i blomst. Det er rigtig godt, at I har lagt komposteret kogødning i jorden, de er de så taknemmelige for. Jeg lægger sådan jord ud hvert forår til mine roser og jeg tror det er en af grundene til, at de bliver så flotte og blomsterrige. Det bliver spændende at se!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, søde Birgitte - det har altså været sjovt, og hårdt, at lave og selvfølgelig skal dyrt indkøbte roser have det bedste, de skal jo præstere allerede til næste år :)

   Slet
 6. Tillykke med roserne, det ser godt ud tak fordi vi måtte følge med.

  SvarSlet
 7. Det bliver spændende at se rosenhækken til sommer, med alle de fjer, kan det kun blive godt :) Sjovt må det have været at spørge efter gamle puder og at få dem spredt ud for vinden.
  Jeg gætter på, at den første rose, du viser er Lady Emma Hamilton, den ligner i hvert fald.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan godt nok tro at jeg glæder mig til at se det hele til sommer. Forventningens glæde ER stor.

   ja, det kunne ligne Lady'en, men den ser nu ikke helt ud som min egen Lady.

   Slet
 8. Tillykke med den fine nye hæk. Glæder mig ligesom de andre til at se den blomstre næste år. De bliver jo fodret efter alle kunstens regler, så de skal nok blive flotte.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi vil gøre hvad vi kan for at få den flotteste blomstring til næste år :)

   Slet
 9. Lad os håbe, at det hjælper med alle de fjer - og under alle omstændigheder, har det helt sikker gjort rosenplantningn til en sjovere oplevelse :-)
  Og stort tillykke med hækken. Det bliver helt sikkert et skønt syn, når den er vokset lidt til.
  Knus
  Signe

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, tak - der lød en del fnis under fjerlægningen... Men jeg er sikker på at det virker, og kun det bedste er jo godt nok til vores rosen "darlings", ikke?

   Slet
 10. Nej hvor det bliver godt. Historien med fjerene er god! Ha ha kan lige se dine kollegaer for mig! Især de ikke haveinteresserede!
  De roser får da den allerbedste start hos jer. Det bliver spændende at se, hvordan det ser ud til foråret!
  Tillykke med den nye hæk!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, man kan hurtigt blive klassificeret som den lidt "sære havenørd" med den slags forespørgsler, men pyt... Hækken bliver et superhit, er jeg sikker på, og så kan alle min kolleger kommer forbi og dufte og blive imponerede :))

   Slet
 11. Fantastisk rosenhæk, der bliver ikke et øje tørt hele næste sommer - og mange somre efter den! Som altid flot arbejde fra jeres hånd.

  Den med fjerene har jeg også haft gang i, først ud og finde en gammel pude på genbrug og dernæst holde styr på fjerene når man åbner puden... jow-jow... der er mange sjove udfordringer ved at være havetosse ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. ih tak.... ja, det regner jeg bestemt også med. Pudesjov... ja, det var en rigtig "griner", i hvert fald for mig.

   Slet
 12. Så spændt på billederne til næste år - fra alle vinkler:0). Og modigt i blæsevejr at lege med fjer - har selv udført selv samme projekt og bare den midste vind gav fjer over alt! Var klistret til i en fæl blanding af mudder og dun resten af dagen, hvilket gav en del latter (og en begrænset mængde bandeord +/-).

  Mange hilsner fra Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at høre, Katinka, at der er andre med samme tilbøjeligheder :) Der skal nok komme billeder "en masse" næste år.

   Slet
  2. Skønt - og skønt med forstående "lidelses-fæller" ud i Rosenfluenza;0)

   Slet
 13. Kære Ulla. Tillykke med alle de skønne roser. Spændende og se til sommer når de alle blomstre flot. Ja ham Ernst Jensen kan nogle fiduser. Skal til foredrag med ham torsdag. Jeg er ved at rydde et bed for nogle af mine stauder, så der skal bo en rose mere i varm orange/rød, så den passer i flammebedet. Nogle gode ideer.

  Knus
  Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lise Lotte, tak for det :) og tusind tak for alle dine frøposer, jeg er bare så glad for dem. Tænk hvordan de hvide akelejer og drejeblomster vil komme til at pynte i mit hvide bed til næste sommer og så endda en lille anemone-overraskelse, dejligt.

   Ja, Ernst Jensen er da fin at høre på. Jeg kan tænke mig flere roser i den orange tone, har selv Lady Emma Hamilton og Crown Princess Margareta (nok ikke helt orange, men mere brændt gul). En anden kunne være Pat Austin. Og Westerland (se den på min blog). Men ellers prøv at søge på Rosenposten.dk eller http://www.davidaustinroses.com/ - du vil savle ned i tastaturet...

   Knus Ulla

   Slet
  2. Må lige kippe med flaget for den vidunderlige Goldebusch. En lækker og undervurderet buskrose i den blødeste, lækre gule farve!
   Rosenposten har den har den har jeg checket:0)...

   Den er ikke så kendt, hvilket jeg synes er en skam

   Mange hilsner fra Katinka

   Slet
  3. Jeg tjekker lige... mon der er mere plads i det gule bed?

   Slet
  4. Der er også 'Lichfield Angel' - en lækker lysegul sag :)

   Slet
  5. Den kender jeg ikke - Hm, tror jeg bliver nødt til at indføre etagebyggeri i bedene, for kan snart ikke finde mere ledig jord;0).
   NB. Rosenposten er det farligste sted at søge efter roser - finder vupti ud af, at 5-10 roser man ikke allerede har, er aldeles umulige at leve ude...

   Slet
 14. Hvor ser det bare godt ud !
  Glæder min til at følge de nye beboere til næste år - er sikker på det bliver FANTASTISK !

  Dejligt billede fra Rosenposten - Mon rosen kunne være 'Bitten Clausen'?
  Ved Knud har lavet en del store krukker til hendes 100 års fødselsdag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sanne, hvis du læser med her på kommentarerne kan jeg oplyse at der hos Rosenposten skam rigtigt nok stod 4 kæmpestore krukker klar til afsendelse til Danfoss' fejring af Bitten Clausen. Roserne så jeg også ved sidste besøg hos Rosenposten - en fantastisk flot gylden-gul rose, og ganske rigtigt døbt Bitten Clausen. Men det er ikke den på billedet.

   Slet
  2. Hej Ulla
   Det var jo lige præcis de 4 MEGA-krukker med 'Bitten Clausen' jeg havde set da vi var til arrangement/markvandring hos Rosenposten.
   Jeg blev bare slået fuldstændig omkuld af dens kombination af det mørke løv og de meget smukke blomster og den blev da også straks noteret på min ønskeliste som en absolut MÅ-HA!

   På ønskelisten stod i forvejen også 'Lady Emma Hamilton' og hvis det er den på dine billeder, har de bestemt ikke gjort dette ønske mindre påtrængende ;-)

   Slet
 15. Der er ikke noget som at få et gavekort til Rosenposten, velkommen i klubben :)

  Det er altså en virkelig flot rose du har valgt til hæk, Alnwick Rose det bliver fantastisk smukt Ulla, slet ingen tvivl om det. Glæder mig til at se dem til næste år.

  Jeg tror lige som Lisbeth at det er Lady Emma Hamilton du er stødt på i indgangen. Den ligner min som den står lige nu ude i haven.

  God søndag aften til dig – havehilsner Annette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Annette - jeg bliver også mere og mere overbevist om at vi har valgt rigtigt mht. rosen. Ja, gavekort er simpelthen dejlige.

   Slet