Frk. Anemone

"Frk. Anemone" hedder min blog, fordi netop de blå anemoner er nogle af de aller skønneste forårsbebudere.
Velkommen til min blomsterverden, hvor du gerne må lægge en hilsen eller kommentar.
Klik gerne ind på nogle af mine andre faner, hvor du kan følge mig på haverejse i England,
nærstudere nogle af mine plantegrupper eller følge mig i strikkens verden.

søndag den 18. marts 2012

Clematis, beskæring

Det regner og det har regnet hele dagen her - så jeg har opgivet at komme ud i haven. Men jeg nåede også en del i går, bl.a. fik jeg klippet alle mine clematis ned - vel at mærke dem, der tilhører gruppe 3.

Her ses Emilia Plater før jeg gik i gang:


... og her et billede af planten, som den ser ud nu. Gruppe 3 clematis skal klippes ned til 10-20 cm over jorden hvert år og jeg plejer at gøre det ved denne tid. Man kan vist også gøre det tidligere. 


Det er helt ufatteligt at planten til juli/august igen ser således ud med et imponerende blomstertæppe op i to meters højde.


... I kan nok forstå at jeg er MEGET glad for min Emilia Plater...  Det var lidt af et tilfælde at hun kom med hjem til os - vi var på Åben-Have-besøg hos Flemming Hansen i Ugelbølle og skulle have et par planter med hjem, havde ikke bestemt os på forhånd. Da vi så hans kæmpestore eksemplar af Emilie Plater, som voksede op i en cypres af en art, så var vi helt "solgt". - det blev Emilia Plater i hvert fald, for vi fik hende med hjem.

I kan læse mere beskæring af clematis her.


Her er et par billeder af nogle af de tidligt blomstrende clematis, som faktisk står med nogle pænt store skud.

Frances Rivis:

En lille nyplantet "Guernsey Cream" - den har travlt...    (gruppe 2).


Jan Lindmann:

Til slut lige et par krokus billeder fra i går:
(Jeg har dog slet ikke så mange som Signe)20 kommentarer:

 1. Den clematis ligner virkelig en drøm :-)
  Det er aldrig lykkes for mig at få så flotte og blomsterige clematis ud af nogen af dem, jeg har haft.
  Kan ikke finde ud af, hvad jeg gør galt, men vil selvfølgelig forsøge igen i min nye have.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du skal ikke give op, Vivi - det er da et forsøg værd i din nye have. Clematis vil helst ikke være bare forneden, så efter at have plantet dem dybt er det også godt at plante noget "ved fødderne" af dem, f.eks. geranium eller en lille sommeranemone, måske...

   Slet
 2. Åh, dina klematis är så fina!
  Jag hoppas att mina också blir så där till sommaren.
  //Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Ulrika - det håber jeg også at dine bliver.

   Slet
 3. Den er utrolig lækker, men kan ikke se at den kan købes her hjemme.?
  Jeg har flæst type 2 clematis, og et par tybe 3. Min The President (2) blomstere rigtig flot og har gjort i flere år,også Pink Lady (3) giver mange blomster.
  Kunne godt tænke mig din fine Emilia...:-)

  Hej fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. hej Lisbeth - man kan godt købe Emilia Plater herhjemme, men måske ikke i ethvert plantecenter. Hos Clematisdanmark.dk kan man bestille den og de er også ofte ud til et plantemarked, hvor man kan afhente. The President og Pink Lady har vi også, de er også meget flotte.

   Slet
 4. Ja jeg har klippet mine for længe siden, måske endda for tidligt, selvom der står i bøgerne, at man kan klippe dem først på året. Det gjorde jeg inden frosten hm, kan stadig ikke se liv i min Jackmanii, øv. Den skal komme igen, ikke flere tab i år. Mine andre clematis er heldigvis godt i gang :o)
  Emilia Plater ser rigtig skøn ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lisbeth, jeg tror ikke du har gjort noget galt med klipningen, jeg kan bare bedst lide at vente til det tidlige forår. Jeg håber din Jackmanii kommer igen, den er så flot.

   Slet
 5. Det er da en clematis der vil noget, kan godt forstå at I bare MÅTTE ha den ;o) Det er nogle dejlige farverige billeder du viser i dag :o)
  Og så et forsinket tillykke med din første blog-fødselsdag :o) Jeg har ikke blogget en lille uges tid, så jeg er ved at indhente det forsømte. Sjovt at høre historien om hvordan det hele startede. Jeg nyder dine indlæg og dine mange skønne billeder - tak for det, og fortsæt det gode arbejde ;o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bettina, tak skal du ha' - ja, der kan være meget at læse op på hvis man ikke har været på bloggen i en uge, men det skal man jo ikke føle sig forpligtet til. Men jeg kender det godt... skal liiiiige se om der er noget spændende hos I andre.

   Ha' en dejlig uge.

   Slet
 6. Nøj, hvor er hun skøn hende Emilia. Suk, jeg kan godt forstå at I bare måtte have hende med hjem. Hun kunne også godt få lov at bo hos mig :-)
  Jeg har også klippet mine gr. 3 for et par uger siden. Jeg har læst flere gange at man sagtens kan klippe den Nytårsdag. Men jeg gør det nu bare når jeg synes at det passer i løbet af vinteren og det tidlige forår.
  Flere af mine står også med store knopper, så man kan allerede mærke forventningen glæde i maven :-)
  Jeg har også Frances Rives og elsker den. Og Guernsey Cream har jeg kigget forelsket på i et par år :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hanne, jeg tror også at man kan klippe gruppe 3 ned langt tidligere, men jeg kan som regel ikke nænne det før nu og faktisk gider jeg heller ikke rende rundt i haven en kold vinterdag og klippe clematis.

   Ja, Frances Rives er meget, meget flot - den glæder jeg mig også til at se. Vi har haft Guernsey Cream før, men den frøs desværre helt væk efter forrige vinter.

   Slet
 7. Ja Emilia er da bare dejlig. Og utroligt at hun kan nå at blive så stor på ganske få måneder.
  Jeg tror, at jeg skal have kigget lidt nærmere på din fane med clematis, for jeg håber jo, at der kommer endnu flere clematis ind i min have med tiden.
  Skønne billeder af krokus - du har vist leget lidt med blænden igen, herligt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Susanne, det er bare så dejligt med clematis, så jeg kan godt forstå at du ønsker dig flere. Det er "desværre" en plantekategori, som man godt kan blive samler i og bare vil have flere og flere...

   Ja, jeg forsøgte mig med blænden - gad vide om I andre også ligger helt nede på græsset når I skal tage sådanne billeder.... pyha.

   Slet
 8. hmmmmm.... jeg har det lidt ligesom Vivi, ønsker mig kæmpe-forrygende-frodige-clematis men det er ikke helt sådan det går. Den eneste som bliver rigtig frodig forsvinder ind i en trækrone men kommer ikke ud på toppen, som jeg havde tænkt den skulle!! Måske jeg også skal kaste min kærlighed på Emilia. Tak for inspiration, nu vil jeg gå ind og kigge i clematisbogen :o)

  SvarSlet
 9. Den er sørme flot. Jeg kan godt forstå, at I faldt for den.
  Jeg klippede min clematis ned i starten af februar, da jeg pludselig så, at der var grønne skud i toppen. Det ville være spild af kræfter, hvis de skulle begynde at skyde i toppen, så jeg måtte ud med saksen. Jeg har dog ikke set nogle grønne skud siden da, men jeg håber da snart, at de kommer.
  VH Nina

  SvarSlet
 10. Åhhh hvor er den skøn. Jeg ville så gerne have clematis i haven, men dem jeg har købt de sidste par år, er ikke kommet igennem vinteren.

  Kh

  Gitte

  SvarSlet
 11. Dejlige billeder. Smart med gruppe 3, som skal starte forfra hvert år, det er da til at finde ud af at beskære. Det må jeg overveje.
  Jeg har aldrig haft supermeget held med clematis. Men prøver af og til, jeg har også et par stykker i drivhuset.

  SvarSlet
 12. Hvor er det smukt.
  Vi har kun 1 clematis. Jeg kunne nu godt tænke mig et par stykker mere.
  Gode billeder af dine krokusser. Krokusser er bare smukke. Vi har rigtig mange rundt omkring i haven.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
 13. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet