Frk. Anemone

"Frk. Anemone" hedder min blog, fordi netop de blå anemoner er nogle af de aller skønneste forårsbebudere.
Velkommen til min blomsterverden, hvor du gerne må lægge en hilsen eller kommentar.
Klik gerne ind på nogle af mine andre faner, hvor du kan følge mig på haverejse i England,
nærstudere nogle af mine plantegrupper eller følge mig i strikkens verden.

torsdag den 24. juli 2014

Solbær og hvad deraf følger



Vi har kun én frugtbusk i haven nu, eftersom vores to flotte blåbærbuske blev angrebet af skjoldlus og
nu er klippet helt tilbage. De stod ellers til at give rekordmange blåbær i år.

Men solbærbusken imponerer også. Den er ca. 12 år gammel og har ikke været ret meget beskåret. Jeg har plukket og plukket og mangler endnu en lille smule. Indtil nu har jeg plukket knap 4 kg som er lagt i fryseren næsten alle sammen.

Solbær kan bruges til mange forskellige ting, f.eks. solbærmarmelade - meget nemt at lave, jeg bruger opskriften fra Den Grønne Syltebog - spørg hvis du vil have den.



Men i aftes lavede jeg noget nyt:

Solbær-tomatchutney




Det var også meget nemt:


800 g tomater
200 g løg
300 g solbær
4 fed hvidløg
1 rød chili
½ tsk. kardemomme
200 g rørsukker
3 stjerneanis
6 hele allehånde
1 spsk finthakket frisk ingefær
½ dl eddike


Tomater og løg skæres i tern på 2 x 2 cm, hvidløg og chili uden kerner hakkes groft.

Alle ingredienser kommes i gryde og det simrekoger under låg i ca. 30 minutter. Rør ofte i gryden.

Hældes på skoldede Atamon-skyllede glas.

Det smager vidunderligt - en syrlig-sød-skarp smag, som efter sigende skulle passe til både ost, en bøf eller et stykke fisk.





En anden super opskrift på noget med solbær er Solbærroulade.
Hvis du ikke har prøvet at lave roulade før, skal du ikke fortvivle, det er meget nemt og hurtigt. Når rouladen er færdig, skal den i fryseren og blot tages op en time før servering, hvor den skæres i skiver.

Jeg har ofte brugt den til dessert, den smager af meget mere, end den ser ud til.


Roulade:

3 æg
175 g sukker
2 spsk hvedemel
3 spsk kartoffelmel
1 tsk bagepulver

Pisk æggehviderne stive, drys halvdelen af sukkeret i og pisk igen. Tilsæt resten af sukkeret og æggeblommerne. Bland hvedemel, kartoffelmel og bagepulver i en skål og sigt det i æggemassen. Pisk igen. Bred dejen ud på en bageplade beklædt med bagepapir og bag bunden ca. 10 minutter ved 200°C. Vend kagen ud på et sukkerstrøet stykke bagepapir på bordet og træk forsigtigt bagepapiret af. Dæk kagen med et fugtigt viskestykke.

Fyld:

2½ dl piskefløde
1 spsk vanillesukker
1 spsk revet citronskal af en øko-citron
150 g solbærmarmelade

Pisk fløden til skum og rør den med de øvrige ingredienser. Smør cremen på rouladen i et jævnt lag. Rul kagen til en roulade (brug bagepapiret til at rulle sammen med og emballere med). Nu kan rouladen forsigtigt lempes ind i en stor plastpose, som lukkkes. Læg rouladen i fryseren og tag den ud ca. en 1½ time før den skal serveres. Skæres i tykke skiver og portionsanrettes.

God fornøjelse

Solbær kan selvfølgelig også bruges i smoothies sammen med andre bær. Her giver de en skøn skarphed til frugtsmagen.


Nu skal det jo ikke være en madblog, så her er lidt billeder fra i dag.


Øverste række:  Daglilje af ukendt herkomst, floks, clematis Honora
Mellemste række: Clematis Viticella Queen Mother, rose Lady Emma Hamilton, alunrod "Spellbound"
Nederste række:  Hortensia Limelight, de lyserøde liljer i det gule bed.... (de var ikke gule indeni...) samt daglilje uden navn.


De skønne solhatte nyder sommeren:


16 kommentarer:

  1. Skønne blomsterbilleder :-)
    Jeg synes, det er meget relevant at skrive lidt om, hvad man anvender de forskellige grøntsager, bær og frugter fra haven til. Det kan være god inspiration. Chutneyen lyder spændende, og rouladen får næsten mundvandet til at løbe ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak - det synes jeg også - har da vist også ladet mig inspirere hos dig en enkelt gang.

      Slet
  2. Hej Ulla
    Jeg bliver da helt lækkersulten ;)
    Smukke sommer collager, jeg bliver da helt misundelig på dine solhatte, ingen af mine er kommet i år.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej hvor ærgerligt for dig, jeg vil skønne ekstra på mine så :)

      Slet
  3. Hej Ulla. Uhm det ser lækkert. Sjovt nok har jeg også lavet sobærmarmelade af samme opskrift fra den grønne syltebog. Rouladen lyder rigtig lækker, den tror jeg, at jeg vil prøve. Det er imponerende alle de bær du kan plukke af én busk! Ærgerligt med dine blåbær. Men godt at vide, at der kan komme sådan noget skidt i dem, så må vi hellere være lidt opmærksomme, når vi går forbi buskene.

    SvarSlet
  4. Imponerende så meget du kan få ud af dine solbær, det er ganske vidunderligt med det hjemmedyrkede. Flot collage de blomster ser ud til at klare varmen. God lørdag.

    SvarSlet
    Svar
    1. Solhattene klarer varmen udmærket, men jeg holder øje med dem. Solbær er faktisk rigtig anvendelig hvis man tænker utraditionelt.

      Slet
  5. Hej Ulla.Tak for dejlige opskrifter med solbær..................som er det bær med flets vitaminer .
    Jeg bruger også mine i rødgrød sammen med rabarber-ribs-hindbær og jordbær.
    Dejlige collager du viser................især din solhatte er jeg vild med.
    rigtig god weekend knus Jette.

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har helt ret - solbær er en virkelig vitaminbombe og fyldt med antioxidanter, så det er slet ikke dumt. I øjeblikket spiser jeg solbær friske i min koldskål :)

      Slet
  6. Uha da det ser lækkert ud Ulla :-) Her har vi nydt hindbærene og som noget nyt har jeg fået en blåbærbusk af min far. Hvid du spør ham så skulle der være bærbuske i hele haven.
    Den solbærroulade ser lækker ud, den må prøves. Bær er vildt dyre, at købe syntes jeg, det kan godt betale sig, at være selv forsynende.
    K.Gro

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er dejligt med bær i haven, vi har også blåbær, men desværre har vi måttet klippe dem ned pga. skjoldlus. Og brombær.... uhm, de kommer om en månedstid.

      Slet
  7. uuuhhhmmmmm - Mums
    - den solbær roulade lyder rigtig god - den må prøves den kommende weekend til min mands fødselsdag...
    Hvor mange personer er der til i en roulade og serverer du evt.en klat is til ?? - det vil jeg da overveje...
    Mvh Gerd

    SvarSlet
    Svar
    1. Den ER god, Gerd :) Der er ca. til 6 personer i en roulade, hvis man skærer to pæne tykke stykker til hver. Jeg synes ikke at is passer til, du kan evt. pynte med en lille klat flødeskum og lidt friske solbær, men det er ikke nødvendigt, den er virkelig tilpas alene.

      Slet
  8. Det ser lækkert ud alt sammen! Jeg må meget snart prøve rouladen :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Den er i hvert fald dejlig og scorer højt hos gæsterne :)

      Slet

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.