Frk. Anemone

"Frk. Anemone" hedder min blog, fordi netop de blå anemoner er nogle af de aller skønneste forårsbebudere.
Velkommen til min blomsterverden, hvor du gerne må lægge en hilsen eller kommentar.
Klik gerne ind på nogle af mine andre faner, hvor du kan følge mig på haverejse i England,
nærstudere nogle af mine plantegrupper eller følge mig i strikkens verden.

tirsdag den 12. marts 2013

Det fineste forårstegn - konkurrence


HAVEFOLKETs forårskonkurrence om Det fineste forårstegn har mit bidrag med blandt de fem nominerede. Jeg er kandidat nr. 4

Hvor er jeg glad og stolt !

Det er ingen tilfældighed at min blog hedder Frk.Anemone og da jeg læste om konkurrencen var jeg jo ikke i tvivl om hvad mit bidrag skulle være.

Jeg holder af alle forårsblomster, både de tidlige Dorothealiljer, krokus, narcisser af alle slags, tulipaner (især) og mange flere.

Men anemonerne er for mig startskuddet til hele forårsfesten, de spiller op til det store forårs-blomster-bal og er de første blomster, der hos mig myldrer frem i stort antal. Anemonerne hylder mottoet "sammen er vi stærke"...  Anemonerne er nemlig så stærke at de danner et helt unikt blåt tæppe - et væg-til-væg tæppe i mit blomsterbed. Tæppet holder længe og jeg er umådelig glad for det.

Så det er slet ikke svært at gå ude i forårshaven og nynne "du lille anemone"...

 
Egil Harder 1945 - Kaj Munk 1943

Hvad var det dog, der skete?
Mit vinterfrosne hjertes kvarts
må smelte ved at se det
den første dag i marts.
Hvad gennembrød den sorte jord
og gav den med sit sølvblå flor
et stænk af himlens tone?
Den lille anemone,
jeg planted dér i fjor.


På Lolland jeg den hented,
et kærtegn fra min fødeø.
Så gik jeg her og vented
og tænkte: »Den må dø;
den savner jo sit skovkvarter,
sin lune luft, sit fede ler;
i denne fjendske zone
forgår min anemone;
jeg ser den aldrig mer«.Nu står den der og nikker
så sejersæl i Jyllands grus
ukuelig og sikker
trods ensomhed og gus,
som om alverdens modgang her
har givet den et større værd,
en lille amazone
og dog min anemone
som søens bølge skær.

Hvad var det dog, der skete?
Mit hjerte koldt og hårdt som kvarts
det smelter ved at se det
den første dag i marts.
Jeg tænkte: »Evigt skiltes ad
min sjæl og glæden«. da jeg sad
i vint'rens grumme done.
Nu gør min anemone
mit hjerte atter glad.

For denne rene farve
den er mig som en vårens dåb,
den la'r mig nyfødt arve
en evighed af håb.
Så bøjer jeg mig da mod jord
og stryger ømt dit silkeflor,
en flig af nådens trone.
Du lille anemone,
hvor er din skaber stor!

Klik ind på Havefolkets konkurrenceside og se de fem udvalgte bidrag.

Og HVIS du synes om mit bidrag, så ville jeg være evigt glad for din stemme, for et gavekort til Gartneriet Spiren står højt på min ønskeseddel.


 

22 kommentarer:

 1. Hmmmm.... Hvad siger du til min stemme mod et afkast af gavekortet!!?? Nå ikke...! Okay da, men stort tillykke med nomineringen, helt fortjent. ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du skal nok få masser af afkast i form af indlæg og billeder af de skønne påskeklokker, HVIS jeg skulle være så heldig at vinde.

   Slet
 2. Hvor er dit blå anemonetæppe dog smukt, og det passer så fint til den dejlige sang. Et stort tillykke med nomineringen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :) Jeg er meget glad for mit anemonetæppe og sangen er både smuk og trist på én gang.

   Slet
 3. Ja det er en dejlig sang og skønne billeder, du viser. Ikke dårligt at vinde et gavekort til Spiren, men du har jo lige vundet :)
  Jeg må indrømme, at det er svært at vælge, for der er godt nok flere gode imellem, så jeg har ikke stemt endnu.
  Held og lykke Ulla
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er flere gode kandidater, helt sikkert - du skal selvfølgelig stemme på det bidrag, du bedst kan lide og ikke tænke på hvem, der har lavet det eller om vedkommende har været heldig før.
   Knus

   Slet
  2. Jeg kan vældig godt lide dit billede, men er faldet pladask for Trines digt, det er lige, sådan jeg selv føler det :) mon ikke I andre også gør det.
   Knus

   Slet
 4. Du er da en foto-haj, må man sige. Jeg skal vist have pudset kameralinsen og renset kontaktlinserne for at være med (selvom jeg nu komplet havde overset denne konkurrence);0)

  Skønne billeder og en rørende sang, som altid giver mig kuldegysninger!

  Jeg har fra sidste år indført blå anemoner i haven (havde de almindelige søde skovanemoner i forvejen) og må tilstå, at den sang både blev nynnet ved knoldlægning og da blomsterne sprang ud i foråret... En smuk og melankolsk sang og en grusom historie om digterens endeligt, kommer altid op i mig.

  Dejlig dag fra hende der slet ikke havde tid til at læse med, men bare ikke kunne nære sig;0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen, jeg er da glad for at du læste med her. Inden længe har du også et blåt anemone tæppe, det bliver godt, Katinka :)

   Skovanemoner er nu også søde.

   Slet
 5. Hej Ulla.Et stort tillykke fra mig med nomineringen.Har faktisk lige været i min planteskole og købe blå anemoner.........har kun de hvide.Og det var fordi jeg lige havde set dine dejlige billeder.
  PØJ-PØJ men konkurrencen.Og rigtig god dag til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at jeg kan inspirere dig :) Og de blå anemoner changerer jo i farverne alt efter sollyset og graden af udspring, så det er bare supersmukt. Tak for dine søde ord :)

   Slet
 6. Ja, men hvis ikke også Frk. Anemone skulle nomineres i denne konkurrence, så ved jeg ikke hvem der skulle ...! Held og lykke!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, søde Nana. Jeg er nu meget beæret.

   Slet
 7. Det er da også nogle skønne billeder du har taget, så du har fortjent nomineringen....og den sangen om den lille anemone er så sød. Er der ikke noget om, at den i virkeligheden beskriver de trængsler folk i Danmark havde under de 5 lange år under 2. Verdenskrig?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo, det har du ret i - og Kaj Munk var jo kendt for at "sige det mellem linjerne" i sine digterværker og prædikener. Tak for de søde ord:)

   Slet
 8. Hej Ulla! Og stort tillykke med finalepladsen fra mig! Du er bestemt blandt mine favoritter , med de meget smukke billeder. Det er meget kraftfuldt når de er et helt tæppe af de smukke anemoner, og sangen taler jo for sig selv! Jeg er også meget beæret af en finaleplads, men er oppe mod et stærkt felt. Sjovt er det jo at følge afstemningen! Held og lykke til dig og god aften fra Blomsterlyst

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det:) Nu må vi se hvordan det går os. Det er også sejt at du er med i finalen.

   Slet
 9. Med de smukke anemone-billeder er der bestemt ikke noget at sige til, at du blandt de nominerede. De er helt fantastiske- og sangen ligeså!! Er de alle hjemme fra din have?
  Held og lykke til....

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :) Hvis du vidste hvor mange anemone billeder jeg har... mine naboer har vist somme tider undret sig over at se mig "krabbe rundt" med cameraet for at indfange de skønne vækster i cameralinsen. Ja, de er allesammen fra mit anemonebed.

   Slet
 10. Hej Ulla. Et stort tillykke og ønske om at du vinder konkurrencen. Jeg må sige, at dine blå anemoner er helt fantastiske. Jeg vil også stemme på dig, gør det i morgen, da jeg er alt for træt nu og vil i seng!

  SvarSlet
 11. Hej Ulla,
  Tillykke med sejren. Du har vundet:)
  Håber du får købt de skønneste planter hos Spiren.
  Mange hilsner Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne, tak skal du have :) Jeg glæder mig rigtigt meget til at komme over til Spiren her midt i april og både se gartneriet og købe planter med hjem. Tak for opbakningen.

   Slet