Vi har kun én frugtbusk i haven nu, eftersom vores to flotte blåbærbuske blev angrebet af skjoldlus og
nu er klippet helt tilbage. De stod ellers til at give rekordmange blåbær i år.
Men solbærbusken imponerer også. Den er ca. 12 år gammel og har ikke været ret meget beskåret. Jeg har plukket og plukket og mangler endnu en lille smule. Indtil nu har jeg plukket knap 4 kg som er lagt i fryseren næsten alle sammen.
Solbær kan bruges til mange forskellige ting, f.eks. solbærmarmelade - meget nemt at lave, jeg bruger opskriften fra Den Grønne Syltebog - spørg hvis du vil have den.
Men i aftes lavede jeg noget nyt:
Solbær-tomatchutney
Det var også meget nemt:
800 g tomater
200 g løg
300 g solbær
4 fed hvidløg
1 rød chili
½ tsk. kardemomme
200 g rørsukker
3 stjerneanis
6 hele allehånde
1 spsk finthakket frisk ingefær
½ dl eddike
Tomater og løg skæres i tern på 2 x 2 cm, hvidløg og chili uden kerner hakkes groft.
Alle ingredienser kommes i gryde og det simrekoger under låg i ca. 30 minutter. Rør ofte i gryden.
Hældes på skoldede Atamon-skyllede glas.
Det smager vidunderligt - en syrlig-sød-skarp smag, som efter sigende skulle passe til både ost, en bøf eller et stykke fisk.
En anden super opskrift på noget med solbær er
Solbærroulade.
Hvis du ikke har prøvet at lave roulade før, skal du ikke fortvivle, det er meget nemt og hurtigt. Når rouladen er færdig, skal den i fryseren og blot tages op en time før servering, hvor den skæres i skiver.
Jeg har ofte brugt den til dessert, den smager af meget mere, end den ser ud til.
Roulade:
3 æg
175 g sukker
2 spsk hvedemel
3 spsk kartoffelmel
1 tsk bagepulver
Pisk æggehviderne stive, drys halvdelen af sukkeret i og pisk igen. Tilsæt resten af sukkeret og æggeblommerne. Bland hvedemel, kartoffelmel og bagepulver i en skål og sigt det i æggemassen. Pisk igen. Bred dejen ud på en bageplade beklædt med bagepapir og bag bunden ca. 10 minutter ved 200°C. Vend kagen ud på et sukkerstrøet stykke bagepapir på bordet og træk forsigtigt bagepapiret af. Dæk kagen med et fugtigt viskestykke.
Fyld:
2½ dl piskefløde
1 spsk vanillesukker
1 spsk revet citronskal af en øko-citron
150 g solbærmarmelade
Pisk fløden til skum og rør den med de øvrige ingredienser. Smør cremen på rouladen i et jævnt lag. Rul kagen til en roulade (brug bagepapiret til at rulle sammen med og emballere med). Nu kan rouladen forsigtigt lempes ind i en stor plastpose, som lukkkes. Læg rouladen i fryseren og tag den ud ca. en 1½ time før den skal serveres. Skæres i tykke skiver og portionsanrettes.
God fornøjelse
Solbær kan selvfølgelig også bruges i smoothies sammen med andre bær. Her giver de en skøn skarphed til frugtsmagen.
Nu skal det jo ikke være en madblog, så her er lidt billeder fra i dag.
Øverste række: Daglilje af ukendt herkomst, floks, clematis Honora
Mellemste række: Clematis Viticella Queen Mother, rose Lady Emma Hamilton, alunrod "Spellbound"
Nederste række: Hortensia Limelight, de lyserøde liljer i det gule bed....
(de var ikke gule indeni...) samt daglilje uden navn.
De skønne solhatte nyder sommeren: